Enkele extra beelden voor pijntransformatie

Hier onder volgen nog drie voorbeelden van pijntransformaties.

  1. Het veranderen van de context: je kunt je zelf verbeelden dat de pijn wel gepast (en minder erg) zou zijn in andere omstandigheden. Een stekende beenpijn zou misschien passen bij een beeld van met een bal een hard schot op het doel geven. Een brandende pijn zou als verzachtend beeld passen: ‘warmte dat van een kalmerende open haard af komt’. Als je naar deze beelden zoekt moet je wel ‘prettige’ beelden zoeken die bij de pijn passen, dat reduceert de stress van de pijn.
  2. Ontkenning en herdefiniëren: Nu probeer je het bestaan van de pijn te ontkennen en noemt het een andere (mildere) sensatie. Bijvoorbeeld drukken, tintelen, pulserende vaten, etc.
  3. Verbeelden van pijnloosheid: nu verbeeld je je dat het pijnlijke lichaamsdeel doof of gevoelloos is. Je kunt je bijvoorbeeld verbeelden dat die regio van rubber is, hout of robot en dus zonder sensaties. Of verbeeld je dat je hand in een verdovend middel is ondergedompeld dat nu langzaam intrekt. Of verbeeld je dat je natuurlijke pijnstillers (endorfinen) naar de pijnregio stromen. Of dat je een verdovingsinjectie in die regio hebt gehad (het is een moeilijke techniek).

Schijf nu op welke pijntransformatie je mogelijk geschikt vindt om te gaan oefenen:

…………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………