Emotion Focused Therapy (EFT)

EFT is een vorm van therapie die erop gericht is om negatieve gevoelens, zoals woede, angst of verdriet, te verminderen. Deze therapie staat bekend om zijn snelle resultaten en wordt daarom vaak ingezet bij cliënten met depressie of posttraumatische stressstoornis (PTSS). In dit blogartikel geef ik je meer informatie over EFT en vertel ik je hoe de therapie werkt. Ook bespreek ik de voordelen van EFT en geef ik je een aantal voorbeelden van mensen die baat hebben gehad bij deze therapie.

Emotion-focused therapy, kortweg EFT, is een kortdurende vorm van psychotherapie die is gericht op het verminderen van negatieve gevoelens. De therapie is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Leslie Greenberg in de jaren 1980. EFT is een relatief nieuwe therapievorm, maar heeft in korte tijd aangetoond veelbelovend te zijn. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat EFT sneller resultaten oplevert dan andere vormen van psychotherapie, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) of psychodynamische therapie.

EFT is geschikt voor mensen met depressie, angststoornissen, fobieën, chronische stress en posttraumatische stressstoornis (PTSS). De therapie is ook effectief bij het verminderen van sociale angst en relatieproblemen.

EFT werkt door het versterken van de emotionele band tussen cliënt en therapeut. Tijdens de sessies worden de gevoelens van de cliënt besproken en geanalyseerd. De therapeut probeert hierdoor inzicht te krijgen in de onderliggende oorzaken van de negatieve emoties. Vervolgens gaat de therapeut met de cliënt aan de slag om deze emoties om te zetten in positieve energie. Dit doet hij door middel van oefeningen die gericht zijn op het verminderen van stress en het vergroten van het zelfvertrouwen.

EFT is een kortdurende therapie, waarbij de sessies meestal wekelijks plaatsvinden. Deze frequentie kan echter worden aangepast aan de behoeften van de cliënt. In sommige gevallen worden er maandelijkse of tweemaandelijkse sessies gehouden. De duur van de therapie is afhankelijk van de ernst van de problemen en varieert meestal tussen de 10 en 20 sessies.

Emotie Focused therapie (EFT) is een vorm van hulpverlening die mensen helpt hun emoties te begrijpen en te verwerken. De therapeut zal de cliënt helpen zijn emoties te identificeren, te begrijpen wat ze triggert, en te leren hoe er op een gezonde manier mee om te gaan. EFT wordt vaak gebruikt om aandoeningen als angst, depressie en posttraumatische stressstoornis te behandelen. Het kan een effectieve behandeling zijn voor mensen die moeite hebben met het uiten van hun emoties of die moeite hebben met het beheersen van hun emoties.

Wat is emotion focused therapy

Emotioneel gerichte therapie (EFT) is een vorm van counseling die de rol van emoties in ons leven benadrukt. Het is gebaseerd op het idee dat onze emoties vaak de hoofdoorzaak zijn van onze problemen, en dat we door onze emoties te beheersen, deze problemen kunnen oplossen. EFT richt zich op het helpen van mensen om hun emoties te begrijpen en te reguleren, en ook op het verwerken en helen van trauma’s uit het verleden. Counselors die EFT beoefenen gebruiken een verscheidenheid aan technieken, waaronder expressief schrijven, kunstzinnige therapie, en mindfulness, om cliënten te helpen deze doelen te bereiken. Hoewel EFT relatief nieuw is, heeft het veelbelovende resultaten laten zien bij de behandeling van een verscheidenheid aan geestelijke gezondheidsproblemen, zoals angst, depressie, en post-traumatische stress-stoornis.

EFT is een relatief nieuwe therapievorm, maar het heeft al veelbelovende resultaten laten zien bij de behandeling van geestelijke gezondheidsproblemen.

Wat zijn de doelen van EFT?

De doelen van EFT zijn gericht op het helpen van mensen om beter met hun emoties om te leren gaan. Deze doelen kunnen worden samengevat in drie hoofdcategorieën:

  • Het helpen van mensen om hun emoties beter te begrijpen
  • Het helpen van mensen om gezondere manieren te vinden om met hun emoties om te gaan
  • Het helpen van mensen om emotionaliteit uit het verleden te verwerken die nog steeds problemen in het hier en nu veroorzaken

Wat is de geschiedenis van EFT?

Emotioneel gerichte therapie is een relatief nieuwe benadering tot counseling. Het is ontwikkeld in de jaren 1980 door twee Canadese psychologen, Leslie Greenberg en Rhonda Goldman. Deze twee onderzoekers baseerden hun werk op de emotionele regulatieproblemen die ze bij hun cliënten hadden waargenomen. Ze kwamen tot de conclusie dat het verwerken van emoties een belangrijk onderdeel is van het herstellen van geestelijke gezondheid, en dat stoornissen vaak ontstaan ​​doordat mensen moeite hebben met het uitdrukken en/of reguleren van hun emoties.

Sinds de jaren 1980 is EFT uitgegroeid tot een gerespecteerde therapievorm en er is steeds meer bewijs voor de effectiviteit ervan. In 2006 werd EFT erkend als een ” evidence-based practice” door het Amerikaanse ministerie van Geestelijke Gezondheid en Verslaving. Dit betekent dat EFT officieel wordt erkend als een doeltreffende behandeling voor een aantal mentale gezondheidsproblemen.

Hoe ziet EFT eruit?

Emotioneel gerichte therapie is een relatief korte vorm van counseling, die meestal 10-20 sessies duurt. In elke sessie zal de counselor met de cliënt werken aan het verkennen van hun emoties en het identificeren van de factoren die deze emoties uitlokken. De counselor zal ook helpen om gezondere manieren te leren om met deze emoties om te gaan. Sessies kunnen individueel of in groepen worden gegeven, afhankelijk van de behoeften van de cliënt.

Wat zijn de voordelen van EFT?

Emotionele regulatie is een belangrijk onderdeel van het leven, en mensen die problemen hebben met het uitdrukken of reguleren van hun emoties kunnen baat hebben bij EFT. Cliënten die EFT hebben geprobeerd, rapporteren vaak vermindering van symptomen van angst, depressie, en post-traumatische stress-stoornis. Ook ervaren ze vaak meer algemeen welbevinden en een verbetering in hun sociale en werkrelaties.

Wie kan baat hebben bij EFT?

Emotioneel gerichte therapie is geschikt voor mensen met een verscheidenheid aan geestelijke gezondheidsproblemen. Het is echter het meest effectief bij mensen die problemen hebben met de regulatie van hun emoties. Mensen die aan de volgende problemen lijden, kunnen baat hebben bij EFT:

  • Angst
  • Depressie
  • PTSS
  • Emotionele instabiliteit
  • Problemen in sociale en werkrelaties

Wat zijn de nadelen van EFT?

EFT is een effectieve behandeling voor geestelijke gezondheidsproblemen, maar het is belangrijk om te weten dat er ook enkele nadelen aan verbonden zijn. Sommige mensen vinden de emotionele verwerking die plaatsvindt tijdens EFT sessies moeilijk of ongemakkelijk. Anderen vinden dat de korte duur van de therapie (10-20 sessies) niet voldoende is om hun problemen op te lossen.

Emotioneel gerichte therapie is een relatief nieuwe benadering tot counseling die steeds meer aandacht krijgt vanwege de vele voordelen die het biedt. EFT kan een effectieve behandeling zijn voor mensen met problemen in de emotionele regulatie, zoals angst, depressie en PTSS. Het is echter belangrijk om te weten dat er ook enkele nadelen aan verbonden zijn, zoals het mogelijke ongemak van de emotionele verwerking die plaatsvindt tijdens de sessies. Als u overweegt EFT te proberen, praten met een gekwalificeerde therapeut om erachter te komen of het iets is waar u baat bij zou kunnen hebben.

Empathie

In emotiegerichte therapie speelt empathie een sleutelrol. Empathie is het vermogen om de gevoelens van een ander te begrijpen en te delen. Het is anders dan sympathie, dat is medelijden hebben met een ander. Bij empathie met een cliënt probeert de therapeut de situatie te zien vanuit het perspectief van de cliënt en te voelen wat de cliënt voelt. Dit kan de therapeut helpen om de emoties van de cliënt te begrijpen en hoe ze het gedrag van de cliënt beïnvloeden. Het kan de therapeut ook helpen om steun en begeleiding te bieden die is afgestemd op de behoeften van de cliënt. Uiteindelijk is empathie een belangrijk ingrediënt in emotiegerichte therapie omdat het helpt vertrouwen en een goede verstandhouding op te bouwen tussen therapeut en cliënt, en het bevordert emotionele genezing.

Peter van Burken

Peter van Burken

Psycholoog met als specialisatie stressgerelateerde problematiek (burn-out, angst, milde depressie) en chronische pijn.

Posted in