Oefening 1. Strand verbeelding

Deze oefening laat ervaren dat meerdere zintuiglijke elementen opgeroepen kunnen worden door verbeelding. Doe eerst een korte relaxatie oefeningen. Neem daarna rustig een aandachtig de volgende suggesties door. Probeer op te gaan in de volgende verbeelding en kijk hoe levendig je het kan maken:

Verbeeld jezelf dat je midden op het strand staat op een Caribisch eiland. De zon is heet en verwarmt het gehele strand. De lucht is stralend blauw met bijna geen wolk erin. De zee is doorschijnend blauw en strekt zich rustig uit van horizon naar horizon. Het zand is zacht en wit en strekt zich zover het oog kan zien… Het hele landschap trilt van de warmte van de zon…Rustig kijk je om je heen… Wat zie je?

…Voel in je bewustzijn hoe de voeten op het warme zand staan….Voel hoe het zand rond elke teen glijdt… hoe voelt het? Merk de lichte wind op die langs je huid strijkt… adem in en ruik de lucht… waar ruikt het naar?….Denk aan de geluiden van de zee en de kust…Zijn er nog andere geluiden die je kan horen?

…Oké, verbeeld je dat je langzaam over het strand naar het water loopt… Stop bij de rand van het water en laat de zee langs je voeten stromen als het het strand op stroomt. Voel hoe het langs je voeten stroomt, verkoelt en verfrist en dan weer terugtrekt. Loop een beetje dieper het water in tot voorbij je enkels… Tot je benen onder zijn. Kijk in het water en zie de gekleurde visjes die rond je benen dartelen….

… Je kunt nu twee dingen doen. Blijf staan waar je staat en let op de vissen, het koele water langs je benen, de warmte van de zon, de geur van de zee en de wind… Of je kunt als je wilt het water in duiken. Houd je ogen open en let op het onder water panorama…De kleurrijke vissen, het koraal, het lichte stroming, het water dat langs je heen stroomt…. Neem twee minuten om met één van deze twee beelden door te gaan die je gekozen hebt.

Noteer na deze oefening hoe levendig je verbeelding was. Een eenvoudige vijf-puntschaal per zintuig kan helpen dit samen te vatten. Gebruik dit ook bij de volgende oefeningen:

 01234
 niets ervaren   alsof het echt was
Beeld01234
Geluid01234
Tast01234
Geur01234
Smaak01234