Zijn er verschillende vormen van hyperventilatie?

Ja, men onderscheidt vaak twee vormen van hyperventileren. Er is een acute vorm van hyperventilatie en een chronische vorm. Een belangrijk kenmerk van de acute vorm is dat de klachten plotseling binnen enkele minuten heftig komen opzetten. Men kan dan van een hyperventilatieaanval

spreken. De klachten en symptomen maken zeer veel indruk op de patiënt en zijn omgeving en geven daardoor veel angst. Zo sterk soms dat men echt het gevoel heeft een hartaanval te hebben. Het is dan ook niet vreemd dat 25% van de mensen die voor de eerste keer zo’n aanval ervaren, snel naar een arts of een eerstehulppost gaat. Na de aanval is men meestal nog een tijdlang moe. Mensen met acute hyperventilatie maken zich vooral zorgen over hun gezondheid. Bijvoorbeeld of ze niet dood gaan of gek aan het worden zijn.

De chronische vorm verloopt rustiger. Men ademt dan niet acuut te snel of te diep maar ademt een tijd achter elkaar een beetje te snel. Het gevolg is dat men weliswaar geen aanvallen ervaart maar wel bijna constant klachten heeft. De klachten zijn dan misschien minder heftig maar wel lastig. Ook deze mensen maken zich zorgen over hun gezondheid maar vooral heb­ben ze vaak ook zorgen en piekeren ze veel. Een mengvorm komt natuurlijk ook voor. Men heeft bijna continu klachten en af en toe worden de klachten opeens heel heftig.

Doordat we deze vormen zo onderscheiden lijkt het of hyperventilatie een ziekte is. Dat is zoals we al schreven niet zo. Het is zo dat mensen verschillend op stress reageren met hun ademhaling. De een gaat vrij heftig ademen en krijgt iets dat op een aanval lijkt. De ander ademt onder stress slechts een beetje dieper.